1 De efteling elfjes. show in de efteling vanuit beroemde sprookje. Muziek is vanuit de Belgische serie Captain Zappo. De efteling elfjes is een attractie die als eerste grote attractie is gebouwd en geopend in 1966, ter ere van het 15 jarig bestaan van de Efteling. Het is gebaseerd op het sprookje van de Indische waterlelies. Koninging Fabiola (belgië) heeft het destijds geopend.
2 Het zijn ingescande dia's en in die tijd was belichting nog een issue
3 In de zaal zelf zag je het niet maar er hingen takken met bladeren van boven naar beneden. Hier dansten de elfjes, dat was de content. Het verhaal: Aan het eind van een zekere nacht bleven enkele sterren, ondanks een oproep van de Maangodin om mee terug naar de hemel te gaan, op het water dansen. Als straf voor hun ongehoorzaamheid veranderde een heks hen in waterlelies.
4 Overigens zijn het officiëel de Indische waterlelies
5 Uit wikepedia overgenomen: In 1966 werd het sprookje gerealiseerd ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan van het park. Het sprookje opent met een verhaal. Bij de opening van de attractie werd dit verhaal verteld door: Reny de Lannée de Betrancourt. Betrancourt werkte op het kantoor van de Efteling, zij had een wedstrijd gewonnen die werd gehouden onder het personeel, getiteld: "Op zoek naar een toepasselijke stem voor de narratie van het sprookje van Fabiola".[1][2][3] Tussen 2009 en 2015 was de stem van Paul de Leeuw te horen. Volgend op een algehele renovatie in oktober 2015 klinkt opnieuw de stem van Reny de Lannée de Betrancourt. Na het verhaal volgt de heksenzang, gezongen door de Peruaanse stemkunstenares Yma Súmac en afkomstig uit de door haar vertolkte traditionele hymne van de Inca's, de Taita Inty of Maagd van de Zonnegod.
Na het inleidende heksengezang gaan de zeven waterlelies open en de sterrenkinderen die erin te zien zijn, dansen op de maat van de muziek. Verder wordt het sprookje begeleid door een kikkerorkest en een ganzenensemble dat speelt op de klanken van het door Bert Kaempfert gecomponeerde en uitgevoerde muziekstuk Afrikaan Beat. Voor de uitbeelding van het sprookje in de Efteling is wel een nieuwe versie van het muziekstuk opgenomen.
Het echtpaar Wim en Jeanne Stelleman vervaardigde op verzoek van Peter Reijnders en Anton Pieck het fijnmechanisme van het sprookje. Het toegepaste luchtdruksysteem werkte met ponsplaten, waarmee de figuren werden geactiveerd (vergelijkbaar met de draaiorgelboeken die bij draaiorgels gebruikt worden). Later is het systeem overgezet naar een computermechanisme. Jeanne Stelleman overleed op 4 april 2009 op 96-jarige leeftijd
6 zo trof je het aan, deze waterlelies, voordat de voorstelling begon.
7 De echte Python achtbaan werd geopend. Tot dan toe was het sprookjesbos en de speeltuin "De Efteling", modernisering moest het park een toekomst brengen. Deze foto kon ik maken omdat je de eerste jaren nog een andere ujitgang had en onder de python door naar buiten liep.
8 Er kwam het schip bij
9 Prins op de erwt was hier het sprookje. Een schoolvriend (enrico Sterken, zijn broer (Han sterken) en ander broertje) poseren voor de fontein.
10 park Duinrel
11
12 Apeheul
13 Het gorilla eiland in de apenheul
14
15
16
17 Enrico Sterken poseert met aap uit de apeheul
18 Dit ben ikzelf, aap wilde niet blijven zitten
19 Wandelpark rond de apeheul
20 Veel kapers en andere vissen in deze vijver.
21
22 Bijbehorende tunnel. als je goed kijke zie je in de stenen het jaartal 1937 staan.
23 Madurodam
24 St. Jan in Madurodam
25 Het binnenhof, de ridderzaal in Madurodam
26
27 de luchthaven, destijds was deze een stuk kleiner.
28 Overzichtsfoto Madurodam
29
30 Ook de kubuswoningen waren in Madurodam aanwezig.
31
32 In Madurodam stond het evoluon wel heel dicht bij de toren van Rotterdam. Klopt deze verhouding trouwens wel????
33 Mooi die gedateerde treinen en locomotieven.
34
35 Op deze brug in Rotterdam stond nog goed dat hij gemaakt is door firma Begeman (iuit helmond)
36
37
38
39
40
41
42 Uitzicht vanuit de pier scheveningen richting Kurhaus. Je ziet het strand nog lang niet zo volgebouwd met flats enzo.
43
44 uitgeblust terug met de trein
45 spoorwegmuseum utrecht
46
47 uitzicht vanuit de dom in Utrecht recht naar beneden.